خبرگزاری مهر - گروه اقتصادی : در تماسی که با یکی از مدیران ارشد اقتصادی کشور داشتم به من گفت :"هماکنون با همان مشکلاتی دست به گریبان هستیم که نفت را با قیمت 5 دلار عرضه میکردیم". با این پیش زمینه، وارد بحث اخذ مالیات در ایران می شویم. به عبارتی، بررسی می کنیم مالیاتی که دولت از اقشار مختلف جامعه اخذ میکند برای کسب درآمد است یا توسعه و رونق اقتصادی کشور و یا هر دو . بدین ترتیب ابتدا باید گفت، تعریف مالیات چیست؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی"مهر"،وجوهی همچون مالیات بر درآمد املاک، حقوق ، ارث و مشاغل که دولت برای تامین هزینههای خود از اشخاص اخذ میکند، مالیات نامیده میشود.
مردم جامعهای که از طریق درآمدهای مالیاتی اداره میشود از دولت پاسخ میخواهند و حکومتی که برای نیازهای جامعه از جیب خود خرج کند نیازی به مردم نمیبیند.نظام مالیاتی در جوامعی که به سمت حکومت مردمی پیش میروند از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مردمی که حکومت خود را قبول داشته باشند در هزینههای آن مشارکت میکنند.اگر سازمان امور مالیاتی و حسابرسان نشان دهند شفافیت مالی وجود دارد، جو اعتماد و اطمینان و در نتیجه مقبولیت حکومت بوجود خواهد آمد.
بازارهای مالی از مدتها پیش بوجود آمدهاند. در این بازارها ابزارهای مالی (Instrument) مختلف خرید و فروش میشود. از بازارهای بورس جهانی(همچون [1] NYSE بازار بورس نیویورک) گرفته تا بازارهای کالا (Commodities) که در آن کالاهای مختلفاز جمله طلا، نقره، پلاتین، کالاهای کشاورزی مثل کتان و حتی کالاهای پتروشیمی همچونپروپیلن معامله (Trade) میشود، همه و همه بازار مالی جهت خرید و فروش اجناس وکالاهای مختلف هستند. به هر یک از این اجناس قابل معامله یک ابزار مالی [2] گفتهمیشود.
فارکس(Forex یا Foreign Exchange) بازار معاملات ارز بین المللیاست. در این بازار شما قادرید به خرید و فروش ابزارهای مالی(Instrument) مربوط بهارزهای مختلف بپردازید. حتما شنیده اید که بازار فارکس حجیمترین بازار جهانی ازجهت جابجایی پول روزانه است. این بازار در روز بیش از 1.4 بیلیون دلار جابجایی مالی (Turn Over) دارد. این رقم بالاتر از جابجایی پول[3] جمع کل بازارهای بورس جهانیاست.
بازیگران بازار فارکس بانکها (Banks)، موسسات و شرکتهای سرمایه گذاریبین المللی، کارگزارها (Brokers)، صادرکنندگان و وارد کنندگان[4] و همچنینسرمایهگذاران شخصی(نفرات خرید و فروش کننده) هستند. این بازار برخلاف اکثربازارهای مالی دیگر مکان فیزیکی خاصی نداشته و بصورت شبکه بین بانکی (InterBank Network) خرید و فروشها انجام میشود. اینکار با پیشرفت تکنولوژی و امکان معاملهالکترونیکی و از راه دور ابزارهای مالی مختلف امکانپذیر شده است. بصورتیکه در حالحاضر اکثر بازارهای بورس، فلزات و دیگر ابزارهای مالی دنیا بصورت الکترونیک قابلمعامله میباشد