کاربرد مواد پليمري در قرن حاضر به سرعت در رشتههاي مختلف صنايع و از جمله صنايع ساختماني در حال گسترش ميباشد، يک کاربرد جديد و موفق از اين مواد، ساخت بتنهاي پليمري است . بتنهاي پليمري، مخلوطي از حدود 80 تا 95 درصد پرکنندههاي معدني(و گاهي آلي) در 5 تا 20 درصد بايندرهاي پليمري ميباشند. اين بتنها نسبت به بتنهاي رايج سيماني مزايا و خواص برتري داشته(و در برخي موارد داراي خواصي منحصر به فرد ميباشند) و همين مزايا و خواص برتر است که عليرغم قيمت بالاتر آنها، نسبت به بتنهاي سيماني، آنها را مورد استقبال روزافزون صنعتي قرار ميدهد. از جملهء اين خواص ميتوان به استحکام و کرنشهاي فشاري، خمشي و کششي بالاتر (چندين برابر بتنهاي سيماني)، ميرايي (demping)، عمر سرويس ، مقاومت سايشي و ضربهاي، مقاومت در مقابل تغييرات جوي، مقاومت در مقابل مواد شيميائي و عوامل مخرب محيطي و صنعتي بيشتر و همچنين جذب آب و افت خواص کمتر اشاره کرد. انواع بتنهاي پليمري به لحاظ ويژگيهاي خاص خود نظير خواص تزئيني و دکوراسيوني عالي، در عين خواص مکانيکي و فيزيکي بهتر، رفته رفته جايگزين مناسبي براي سنگهاي تزئيني مثل مرمر، انيکس و غيره ميشوند. با انتخاب مناسبي از ميزان بايندر پليمري، نوع و ميزان مناسبي از پرکننده يا پرکنندههاي معدني(و يا آلي) و همچنين به کار بردن افزودنيهاي مناسب ، ميتوان خواص بتنهاي پليمري را در يک طيف و محدودهء گستردهاي تغيير داده و تنظيم نمود به گونهاي که بتوان کليهء نيازمنديهاي مهندسي رايج در مورد مصالح، يعني نيازمنديهاي فيزيکي، مکانيکي، ديناميکي، الکترونيکي، حرارتي، شيميائي، تزئيني و غيره را که توسط بتنهاي سيماني قابل تامين نيستند، برآورده ساخت
نانوتکنولوژي به مواد و سيستمهايي مربوط ميشود که ساختار و اجزای آن به دليل ابعاد نانومتري، خواص، پديدههاي فيزيکي، شيميايي و بيولوژيکي، رفتار جديدي را نشان ميدهند. مواد داراي اندازه ذره نانومقياس در حوزهاي بين اثرات کوانتومي اتمها و مولکولها و خواص توده قرار ميگيرند. با توانايي ساخت و کنترل ساختار نانوذرات ميتوان خواص حاصل را تغيير داده و خواص مطلوب را در مواد طراحي کرد. امروزه تاثيرگذاري نانوتکنولوژي بر همه صنايع همچنين صنعت نفت پوشيده نيست. در اين مجال بررسي تاثيرگذاري نانوسنسورها برروي بخش لرزه نگاري در صنايع بالادستي نفت ارايه مي شود.
مقدمه
يكي از تكنيكهاي رايج در اكتشاف نفت و گاز ، لرزه نگاري است .لرزه نگاري عبارتست از ايجاد انفجار در نقاط مختلف روي زمين و ثبت لرزههاي ايجاد شده، ساختار کلي لايههاي زمين و مخزن بدست آورده ميشود. اين فرآيند بر اساس تفاوت سرعت حرکت صوت در لايههاي مختلف انجام ميگيرد. لرزهنگاري به صورت يک بعدي، دو بعدي، و سه بعدي انجام ميشود. از اين طريق ميتوان تشخيص داد که لايههاي مختلف حاوي گاز، نفت يا آب هستند. لرزهنگاري چهاربعدي همان لرزهنگاري سهبعدي است که در زمانهاي مختلف انجام ميشودو از طريق آن ميتوان نحوه پيشروي سيالات مختلف را تشخيص داد.