يكي از مفاخر علمي ايران و از بزرگترين رياضيدانان و منجمان دوره اسلامي است در روز چهارشنبه اول ماه رمضان 328 هجري قمري در شهر بوزجان(تربت جام فعلي) چشم به جهان گشود. وي از همان سنين كودكي به خاطر هوش سرشار، تيز بيني و كنجكاويش مورد توجه خانواده و اقوامش قرار گرفت ابوالوفا علم هندسه و عدد را نزد عموي خود ابوعمر و مغازلي و دايي خود ابوعبدالله محمد بن عنبسه فرا گرفت. دوراني كه ابوالوفا در آن مي زيست شرايط مناسبي براي رشد او فراهم شد. استفاده از محضر استادان، كتابها و مراكز علمي گوناگون، امكان پر گشودن ذهن را براي او فراهم ساخت وي در دوران حكومت سلسله آل بويه زندگي مي كرد. ابوالوفا در سن 20 سالگي به عراق مهاجرت كرد وتا پايان عمر در بغداد زندگي كرد. او به ياري همكارانش در رصد خانه بغداد به رصد پرداخت او يكي از مشهورترين منجمان زمان خود بوده است. وي گاهي در كارهاي علمي با شخص معاصر خود ابوريحان بيروني به وسيله مكاتبه شريك مساعي داشته است.
رياضي در ميان مسلمين از ديرباز داراي جايگاه ژرف و منزلت والايي بوده است .
در زماني كه اروپا در قرون وسطي خرافات ، جهل ، ظلم و تعدي بود و كشيشان متععصب انسانها را از روي توردن به پژوهشي و تحقيق باز مي دانستند . علوم متعدد در سرزمين هاي اسلامي به خصوص رياضي از اهميت فوق العاده زيادي برخوردار بود .
كثرت دانشمندان علوم رياضي در جهان اسلام چندان است كه به راستي نمي توان در اين فرصت اندك حتي به اجمال اسامي آنان را برشمرد ، اما من كوشيده ام تا :
آب دريا را اگر نتوان كشيد هم به قدر تشنگي بايد چشيد
كوشيده ام تا اندكي از آن همه بسيار را در اين تحقيق مختصر گرد آورم .
پسران موسي بن شاكر خراساني يعني محمد و احمد و حسن كه در سطور قبل و در بخش مترجمان اسلامي از آنها نام برده شد در عصر خويش در رياضيات و نجوم شهرت بسزائي داشتند و تاليف و آثار نفيسي از خود بيادگار گذارند .