همه ساله حوادث متعددي از جمله زلزله و سيل در گوشه و كنار كشورمان به وقوع مي پيوندد كه با خسارات مالي و جاني زيادي همراه است. همچنين هزاران انسان در جهان در جريان وقوع بلاياي طبيعي جان خود را از دست مي دهند و صدها هزار نفر مجروح مي شوند و شمار بسياري نيز خانه و كاشانه خود را از دست مي دهند. علاوه بر اين حوادث ناشي از پيشرفت هاي فناوري جديد نيز جان انسان ها را تهديد مي كند. چنانكه گفته مي شود با وجود كاهش چشمگير شاخص مرگ و مير ناشي از انواع بيماري ها و پيشرفت هاي به دست آمده در زمينه بهداشت فردي و عمومي، اينك انسان ها بيشتر جان خود را در جريان بلاياي طبيعي و حوادثي مانند تصادفات رانندگي، سقوط هواپيما و آلودگي زيست محيطي از دست مي دهند. واقعيت آن است كه ايران در اين ميان جزو كشورهاي پرخطر و حادثه خيز دنيا قرار دارد كه مي توان به طور شاخص به خطر وقوع زلزله و حوادث رانندگي بي شمار اشاره كرد.
در سال هاي اخير ايمن سازي شهرهاي كشور در برابر حوادث و سوانح غيرمترقبه مورد توجه قرار گرفته است. مديريت شهري در سرتاسر كشور ناگزير است براي كاهش اثرات بلاياي طبيعي در شهرها، از كارايي بسيار بالايي برخوردار باشد و آن را با گذشت زمان افزايش دهد؛ همچنين، همواره روش هاي مديريت و فناوري هاي موجود را به ويژه در مورد ايمن سازي خدمات تأسيسات و ساختمان هاي شهر بهبود بخشد و به هنگام نمايد.
يكپارچه نمودن كليه اطلاعات بدست آمده از منابع متفاوت اطلاعاتي در يك فرودگاه و كلاننگري نسبت به اين اطلاعات و همچنين پردازش مؤثر و صحيح اين اطلاعات، از نيازهاي اساسي فعاليتهاي عملياتي فرودگاهها ميباشد ازاينرو با پياده سازي سيستم مديريت يكپارچه فرودگاه مي توان تمامي اطلاعات مربوط به پرواز را پردازش نمود و با اكثر سيستمهاي ديگر ارتباط داشت و اطلاعات به موقع و بروز را در اختيار آنان قرار ميدهد در حقيقت مفهوم مديريت يكپارچه فرودگاه بر مبناي ارتباط همزمان سيستمهاي مختلف فرودگاهي پايهريزي شده است.در اين مقاله ابتداً به معرفي سيستم يکپارچه مديريت فرودگاه پرداخته و سپس به تشريح سيستم هايي که با بکار گرفته شدن در چنين سيستمي به نحوي به ارائه خدمات، كنترل و اطلاعرساني به مسافران و بازديدكنندگان از فرودگاه پرداخته و يا فعاليتهاي امنيتي، مديريتي و ارتباطي فرودگاه را انجام ميدهند مي پردازيم.
واژههاي كليدي : مديريت سيستم يکپارچه –فرودگاه- مديريت اطلاعات